Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Çin’deki sürpriz faiz indirimine borsalar düşüşle tepki verdi

Asi Kral

Global Mod
Global Mod
Avrupa borsaları, düşük işlem hacminin damgasını vurduğu bir günde Salı günü fren yaptı ve Avrupa’da İtalya veya Yunanistan gibi birçok piyasa tatil nedeniyle kapalıydı. Normalde daha fazla oynaklığı beraberinde getiren bu azaltılmış faaliyet, tüm küresel talep üzerindeki etkisi nedeniyle Çin ekonomisinin geleceği hakkında yeni şüphelerle daha da kötüleşti.


Bölgedeki bazı makro referansların son dönemde ortaya koyduğu zayıflık, büyük emlak geliştiricilerindeki yeni borç ödeme sorunlarına ek olarak, ülkenin tüm alarmların odak noktası olmasına neden oldu. Aslında Çin Halk Bankası, piyasayı şaşırtacak şekilde, giderek zayıflayan ekonomi karşısında daha az kısıtlayıcı olmak amacıyla faiz oranlarını 15 puan indirerek %2,5’a indirme kararı aldı.

Daha fazla ilerlemeden Salı günü perakende satışların ve sanayi üretiminin beklenenden çok daha yavaş büyüdüğü öğrenildi. Özellikle Temmuz ayında bir önceki aydaki %4,4’e kıyasla %3,7 artan ikincisi.

Yatırımcılar, Ulusal İstatistik Ofisi’nin bu Salı günü yayınlanacak olan yaşa göre işsizlik verilerini gizleme kararı almasını beğenmedi. Ayrıca Çin Halk Bankası’nın sürpriz bir şekilde faiz oranlarını (kredi kolaylık oranı) 15 puan indirerek %2,5’a indirme kararı aldığı bir günde kuruma yönelik eleştiriler dikkat çekiyor. diğer merkez bankaları.

Link Securities analistleri, “Ülkedeki karantinaların ardından yeniden açılmanın teşvik ettiği ekonomik toparlanma, zorunlu bir yürüyüşle zayıflamaya devam ediyor” diyor. Bu nedenle, “giderek derinleşen bir emlak krizi ve giderek zayıflayan özel tüketim riski karşısında” para kurumunun kararını doğru buluyorlar.


piyasa tepkisi



Her halükarda, bu, Çin piyasasına yüksek oranda maruz kalan büyük hisse senetlerinin listelendiği Avrupa hisse senedi piyasaları için iyi bir haber olmaktan uzaktır ve bu durum onların sonuç beklentilerini ve dolayısıyla hisselerinin davranışını baskılayabilir.

Böylece, Ibex-35 Salı günü %0,87 kaybederek toparlanması çok pahalıya mal olan 9.400 puana veda etti. Ülke Merkez Bankası’nın faiz oranlarını yükseltmek için olağanüstü bir şekilde toplanmasının ardından Rusya’nın da piyasayı hareketlendirdiği bir seansta Acciona Energía, Iberdrola, Acciona ve ArcelorMittal %2’den fazla kayıpla en düşüş eğilimi gösteren hisseler oldu. 350 baz puan, %12’ye kadar.

Son oturumlarda -Ukrayna savaşının ilk haftalarına denk gelen- Mart 2022’nin en düşük seviyelerine düşen rubleyi kurtarmak için kurumun düşündüğü tek seçenek bu.
 
Üst