Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

LUNA Projesi – Köln’de 1000 metrekarelik ay

Hasan

New member
2 Ekim 2018’de Alman Havacılık ve Uzay Merkezi (DLR), Avrupa Uzay Ajansı ESA ve Air Liquide, Bremen’de düzenlenen Uluslararası Uzay Kongresi IAC’de “LUNA Enerji Projesi” için iş birliği anlaşması imzaladı. Anlaşmanın amacı, bir ay simülasyonu için bir enerji sisteminin inşa edilmesidir. Lunar Analog (LUNA) olarak adlandırılan sistem, 2019 yılı sonuna kadar Köln’deki DLR sahasındaki ESA Astronot Eğitim Merkezi’nin (EAC) hemen yanına inşa edilecek ve beş yıl süreyle kullanılacak.

DLR üyesi Prof. Hansjörg Dittus, “LUNA ile, bir ay istasyonunun işletimi için teknolojiler test ediliyor. Bir odak noktası, kendi kendine yeten enerji arzı. Bulgular, insanlı uzay araştırmaları için gelecekteki görevlere dahil edilmelidir.” Uzay Araştırmaları ve Teknolojisi Yürütme Kurulu. “DLR’nin uzay ve enerji araştırma departmanları bu projede yakın işbirliği içinde çalışıyor. Çünkü teknolojiler dünya üzerinde daha çevre dostu bir enerji arzına katkıda bulunabilir.”


Güneş enerjisi kaynağı – bir ay istasyonunun omurgası



Sağlam ve güvenilir bir enerji sistemine yönelik araştırma, LUNA projesinin merkezinde yer alır. Bir ay istasyonunun yüksek talebini – uzun bir süre boyunca – karşılamak için büyük miktarlarda enerjinin mümkün olduğunca az alanda depolanması gerekir. Ne de olsa, ayın çoğu bölgesinde bir gece 354 saatte iki haftadan fazla sürer. Enerji sistemi için muazzam bir zorluk.

Eifel’den 600 ton taş 1000 metrekare üzerine yığılmış durumda. Malzeme, Ay kayası regolitine benzer toprak-mekanik özelliklerine sahip olduğundan, Dünya uydusunun yüzeyini simüle etmek için idealdir. ESA’nın işleteceği kubbe şeklindeki “Flexhab” yaşam alanı ile enerji üretme ve depolama tesisi olan “LUNA Enerji Tesisi” bu temel üzerine inşa edilecek. Enerji sisteminin ana bileşenleri, ortak Air Liquide tarafından sağlanan yakıt hücresi ve DLR’nin elektroliz ünitesidir.

Güneş enerjisi, polimer elektrolit membran elektrolizi ile suyu hidrojen ve oksijene ayırmak için kullanılacaktır. İki element, yakıt hücresi kullanılarak gerektiği gibi depolanabilir ve tekrar enerjiye (ve suya) dönüştürülebilir. DLR, rejeneratif bir enerji kaynağı olarak hidrojen üretiminde uzun yıllara dayanan bir deneyime sahiptir. Son zamanlarda, H2’nin merkezi olmayan üretimi, Lampoldshausen tesisindeki H2ORIZON projesinde büyük ölçekte başarıyla gösterildi.
 
Üst